Ponents de la Jornada

 • Jordi Montero Homs

  Jordi Montero Homs

  Cap de Secció de Neurofisiologia a Bellvitge. Professor associat de neurologia de la UB. Fundador del Club espanyol d’Electromiografies. Director del Màster d’electrodiagnòstic neurològic de la UB. Cap de la Unitat Neuromuscular d'ICATME.


  Ponència "Neurofisiologia del dolor"

  • Revisió dels mecanismes fisiològics de la nocicepció.
  • Mecanismes centrals de les funcions cerebrals relacionades amb el dolor.
  • Memòria del dolor.
  • Sensibilització central.
  • Mecanismes cognitius implicats en el dolor crònic.
  • Metodologia de l’aproximació al pacient amb dolor crònic.

 • Joan Deus Yela

  Joan Deus Yela

  Llicenciat en Psicologia per la UAB (1989). Doctor en Psicologia (1995) i premi extraordinari de doctorat (1995) per la UB. Especialista en Psicologia Clínica, expert en Neuropsicologia Clínica pel Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya (2008 i 2016) i Certificat Europeu de Psicologia Clínica (EuroPsy) (2010). Professor agregat de la UAB. Acreditat d'Investigació Avançada (Catedràtic), per la AQU (2013). Coautor de 138 publicacions i 110 en revistes indexades sent el 92% del Q1, 3 manuals (2003, 2006 i 2017) i 16 capítols de llibre. Índex d'impacte mitjà de 6.088, una mitjana de cites de 53, un Factor H de 37 i Factor i10 de 66. Membre investigador en 9 projectes finançats per organismes estatals, sent l'investigador principal en 3 (SAF2007-62376; SAF2010-19434; PSI2014-53524-P) en temes de dolor. Set tesis doctorals dirigides. Ha rebut 22 premis d'investigació. Actualment, consultor sènior de la Unitat de Recerca en Ressonància Magnètica Hospital del Mar-Parc Salut Mar i Cap del Servei de Psicologia Mèdica de CGO-Mèdic Mataró.


  Ponència "Neuroimatge i personalitat del dolor crònic tipus fibromiàlgia"

  La fibromiàlgia (FM) és una de les principals causes clíniques de dolor crònic. És un trastorn de dolor musculoesquelètic i multisimptomàtic, de major prevalença en el gènere femení, i elevat índex de comorbiditat psicopatològica. Actualment, hi ha consens a considerar que la FM presenta una psicopatologia específica associada, generalment distímia, i trets de personalitat característics, habitualment elevada ansietat anticipatòria i pessimisme amb baix autocontrol i capacitat d'adaptació disminuïda, que poden repercutir en l'adaptació a la malaltia i en la percepció subjectiva del dolor. Respecte a la neuroimatge, es constata una clara base neurobiològica que permet considerar-la una síndrome de sensibilització central. Diversos estudis defensen que la neuropatofisiologia central es fonamenti en 3 aproximacions no excloents: una sensibilització central, manca d'inhibició endògena al dolor i alteració del processament sensorial. Concretament, es defineix una alteració neuroestructural i de la connectivitat funcional que implica a l'escorça somatosensorial secundària (SII), l'ínsula, l'amígdala, l'escorça cingulada anterior i la regió periaqüeductal. Aquests resultats permeten avançar en la comprensió dels mecanismes patofisiològics centrals de la FM i diferenciar les seves bases neurobiològiques respecte dels trastorns emocionals, que poden modular l'experiència al dolor de la FM, però que semblen no ser la seva causa etiològica.


 • María Teresa Leiva Nicolás

  María Teresa Leiva Nicolás

  Llicenciada en Medicina a la Universitat de Granada el 1990. Especialitat de anestesiòloga a Hospital Reina Sofia de Còrdova 1992-1995. Màster de tres anys en acupuntura i medicina tradicional xinesa 1998-2001. Experiència com a facultatiu especialista d'àrea d’Anestèsia a l’Hospital Torrecárdenas d'Almeria 1996-2001 i 2011-2016 i Hospital de Dènia 2010-2011. De 2003 a 2007 va treballar a l'Hospital Universitari de Southampton, Regne Unit. Experiència al Camerun com anestesiòloga a l'Hospital General de Shisong 2008-2009. De 2011 fins a l'actualitat desenvolupament d'un projecte de tractament de dolor amb teràpies naturals: neuromodulació amb acupuntura, mindfulness i educació en neurociència del dolor. A les xarxes socials com a Doctora Leiva, amb blog, Instagram, Youtube, Facebook, Twitter.


  Ponència "Fàrmacs i teràpia manual en dolor: germans, col·laboradors i sabotejadors"

  Els pacients amb dolor crònic que van a les consultes dels terapeutes manuals, normalment estan polimedicats i hi ha desconeixement sobre els efectes d'aquests fàrmacs en el comportament i actituds del pacient i dubtes sobre interaccions entre la tècnica que s'aplica i les medicacions que rep el pacient.

  A la ponència repassarem les vies de nocicepció i dolor i on són les dianes dels diferents fàrmacs utilitzats en clínica per tractar el dolor.

  Veurem com aquests fàrmacs a més d'actuar sobre receptors que estan en aquestes vies, poden actuar sobre altres receptors que ens produiran efectes no desitjats, afectant d'aquesta manera a la recuperació funcional del pacient.

  També veurem com tècniques manuals poden tractar el dolor actuant de vegades en les mateixes dianes terapèutiques que els fàrmacs. Sent de vegades teràpia manual i opiacis finestres que condueixen a la mateixa estada.


 • Marta Allué Martínez

  Marta Allué Martínez

  Autora de diverses publicacions relacionades amb la gestió de la salut i la discapacitat. Entre d'altres: "Perder la piel" (Planeta / Biblioteca Breve. 2015, 1996), "disCapacitados" (Bellaterra, 2003), "El Paciente Inquieto" (Bellaterra, 2013). www.martallue.com


  Ponència "Crònics: No pain, we gain"

  “Hier la douleur  prouvait la faiblesse du blessé, aujourd’hui, elle  révèle l’incompétence du technicien” (Anneguin, 1997). L'objectiu és mostrar, a partir inclús de la pròpia experiència, els canvis operats en la gestió del dolor els darrers trenta anys dins l'àmbit de la rehabilitació des de la perspectiva dels pacients. Com el patiment ha passat d'estar sotmès als imperatius ideològics d'alguns, als estereotips d'altres i a la minsa participació del pacient en el procés de la malaltia, a una situació oposada i més rendible a tots els nivells. L'acceptació de la percepció subjectiva del dolor, la gestió tècnica i/o farmacològica i el reconeixement de la importància de la col·laboració activa del malalt han fet que el control del dolor sigui més efectiu i amb menys danys col·laterals amb la conseqüent -però encara no comptabilitzada- reducció de la despesa global en salut.


 • Arturo Such Sanz

  Arturo Such Sanz

  Fisioterapeuta per compte propi a Moviment i Salut i Fisioterapia es movimiento. Professor associat Universitat Cardenal Herrera CEU. Secretari Sociedad Española de Fisioterapia y Dolor. Soci fundador Fisioterapia Sin Red. Soci de la Asociación Española de Terapeutas de Mano


  Ponència "El dolor crònic (probablement) no és el que penses"

  El dolor crònic suposa grans costos sanitaris tant directament com indirectament, a més d'un gran patiment per al pacient i les persones més properes a ell. A causa d'aquests aspectes, hi ha obertes moltes línies d'investigació que aborden diferents aspectes del dolor crònic. A més, existeixen diferents definicions de dolor crònic, portant el clínic a confusió respecte de a què ens referim quan fem servir aquests termes. La detecció d'un pacient amb un problema de dolor complex i l'abordatge terapèutic conseqüent és de vital importància en la consecució d'un bon resultat del tractament. Al llarg d'aquesta ponència es donarà una definició del dolor crònic i es mostraran claus per diferenciar-lo d'altres tipus de dolor clínicament rellevants, però el tractament dista del de dolors crònics complexos.


 • Fran Valenzuela Pascual

  Fran Valenzuela Pascual

  Diplomat en Fisioteràpia per la Universidad de Zaragoza l’any 1998. Durant els seus primers anys va compaginar la pràctica privada a Lleida amb la seva tasca com a fisioterapeuta de la Selecció Espanyola d’Hoquei gel. L’any 2005 va marxar a Anglaterra on va exercir com a fisioterapeuta a diverses clíniques privades a Londres. Des de l’any 2007 fins a l’any 2010 va exercir com a fisioterapeuta sènior 1 a l’exèrcit britànic, treballant en atenció primària en diferents camps militars a Alemanya. A l’any 2011 es va graduar a la University of Edinburgh al Màster en tractament del dolor. Actualment exerceix com a professor i vicedegà de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la UdL i està finalitzant el seu doctorat en dolor lumbar crònic havent fet estades de recerca a la University of Toronto. El seu àmbit tant docent com investigador és la neurofisiologia del dolor.


  Ponència "Les TIC com a eines educatives: explicant la neurofisiologia del dolor als pacients lumbars crònics "

  Aquesta presentació parteix de les evidències que demostren que internet és una eina àmpliament utilitzada per la nostra societat per a la recerca d'informació relativa a la pròpia salut i per plantejar-se la possibilitat de si aquest ús pot millorar, o fins i tot reemplaçar, la relació pacient-terapeuta, especialment quan es necessita realitzar una intervenció educativa. En aquesta presentació explicarem la realització i desenvolupament d'una plataforma web per a utilitzar-la com una eina educativa adreçada a pacients amb dolor lumbar crònic, basada en la neurofisiologia del dolor, usant diferents formats educatius (vídeo, animacions 3D i text), a més d'utilitzar tècniques de ludificació. S'han establert com a objectius prioritaris que tant la plataforma web com el material educatiu han de ser accessibles, fàcils d'entendre, interactius, adaptats a la persona i que, mitjançant la ludificació, aconsegueixin la màxima implicació i utilització per part de la persona.
Caixa F˛rum